Realia pracy w bankowym call center

„Nie pamiętam kiedy ostatnio przespałam całą noc. Budzę się kilka razy z rzędu. Często śnią mi się wnioski i kredyty których nie uruchamiam.” – tak wyglądają realia pracy w call center banku w Lublinie.

Czytaj więcej...

Najbardziej i najmniej stresujące zawody w roku 2013

Rok temu opublikowaliśmy na portalu Obserwatorium Ryzyka Psychospołecznego listę najbardziej i najmniej stresujących zawodów świata opracowaną przez specjalistów z amerykańskiego portalu CareerCast.com. Niedawno portal opublikował kolejną edycję listy. Jakie zawody są najbardziej i najmniej stresujące w roku 2013 i co się zmieniło w porównaniu do poprzedniej edycji?

Czytaj więcej...

Boisz się poniedziałku? Podobne odczucia ma 78 procent pracowników

Portal pośrednictwa pracy monster.com regularnie przeprowadza badania wśród swoich użytkowników. Jedno z pytań sondy, w której udział wzięło 3600 osób z całego świata, dotyczyło samopoczucia w niedzielny wieczór, kiedy perspektywa poniedziałkowej pracy staje się już bardzo realna. Okazało się, że tylko 22% respondentów nie przeżywa negatywnie tego momentu tygodnia, a 47% określa swój stan w tym czasie jako „bardzo zły”.

Czytaj więcej...

Prof. Zimbardo o skutecznej terapii stresu pourazowego

Prof. Philip Zimbardo, znany przede wszystkim dzięki więziennemu eksperymentowi stanfordzkiemu (z 1971 r.) odwiedził Polskę, promując książkę "Siła czasu" (Wydawnictwo Naukowe PWN), którą napisał wspólnie z Richardem i Rosemary Sword. Publikacja poświęcona jest nowej metodzie psychoterapii, która ma pomóc osobom z zespołem stresu pourazowego. Z tej okazji profesor udzielił wywiadu Polskiej Agencji Prasowej. Publikujemy fragmenty interesującego wywiadu, którego treść znacznie przekracza kwestie samego stresu pourazowego.

Czytaj więcej...

Śniadanie przed komputerem niedobre na stres

Interesujące badania związane ze stresem w pracy przeprowadzili naukowcy z berlińskiego uniwersytetu Humboldta. Zbadali oni reakcje pracowników po przerwie na posiłek spędzonej: a) przy biurku, b) w restauracji. Okazało się – co nie jest chyba zaskoczeniem – że bardziej rozluźnieni byli pracownicy, którzy opuścili miejsce pracy.

Czytaj więcej...

Strona 3 z 12

Partnerzy projektu:

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Początek strony